skip to Main Content
Wat Staat Er Allemaal In Een Echtscheidingsconvenant?

Wat staat er allemaal in een echtscheidingsconvenant?

Wat is een echtscheidingsconvenant?

Wanneer je gaat scheiden moeten er veel afspraken worden gemaakt. Denk bijvoorbeeld aan afspraken over de alimentatie, de verdeling van de spullen, de woning en zelfs het pensioen. Op het moment dat er ook kinderen in het spel zijn moeten hier ook afspraken over gemaakt worden. Vaak zijn er vele gesprekken nodig om tot deze afspraken te komen. Zijn jullie het uiteindelijk beiden eens over alle afspraken? Dan leg je deze afspraken vast in een echtscheidingsconvenant. Wanneer de echtscheidingsconvenant is opgesteld door een advocaat, mediator of een notaris, dan is die rechtsgeldig. Het document wordt dan naar de rechter gestuurd met het verzoek om te scheiden.

Waarom heb je dit nodig?

Het opstellen van een echtscheidingsconvenant is niet verplicht, maar wel slim om te doen. Vanaf het moment dat de echtscheidingsconvenant naar de rechter is geweest zijn de afspraken hierin ook daadwerkelijk rechtsgeldig. Dit betekent dat je verplicht bent om je aan de regels te houden. Het is goed om deze afspraken vast te leggen in een echtscheidingsconvenant, omdat het de basis vormt van de toekomst. Je weet beiden waar je aan toe bent en aan welke afspraken je je moet houden.

Kun je nog wijzigingen aanbrengen?

Nadat je bent gescheiden van je partner kunnen er veel dingen veranderen in je situatie. Denk bijvoorbeeld aan een verandering in je inkomen, of misschien krijgt een van jullie een nieuwe relatie. Hierdoor kan het zijn dat je de afspraken in de echtscheidingsconvenant wil aanpassen. Voor deze situaties is het mogelijk om de convenant open te breken. Er kan dan een nieuwe overeenkomst worden opgesteld waar jullie het beide mee eens moeten zijn.

Heb je behoefte aan meer informatie? Bijvoorbeeld over een echtscheidingsconvenant in Noordwijk? Stel je vraag gerust via ons contactformulier. Wij geven je graag advies.

Back To Top